İLANLAR.RURUSYA'NIN EN GÜNCEL İLAN PORTALI  -  RUSYA'YA AÇILAN PENCERENİZ

RUSYA HUKUKİ BİLGİLER

Rusya vatandaşlığı 3 adımda alınabilinmektedir.


1.    GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE)
2.    İKAMETKAH TEZKERESİ (VİD NA JİTELSTVO)
3.    RUSYA VATANDAŞLIĞI


Rusya vatandaşlığını almak için en iyi yol Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı kişilerin Rusya vatandaşıyla evli olmasıdır.Rusya vatadaşlığını almak için evli olarak kontenjan dışı şeklinde yukarıda belirttiğimiz adımları geçmesi anlamına gelmektedir. Diğer şekilde kontenjan içerisinde vatandaşlık almak söz konusudur, buda yapılan başvuruların sayısı göz önüne alındığında biraz zor olabilir.Tabii biz vatandaşlık alımı için Moskova ve Moskova bölgesini ele almaktayız, diğer bölgelerde durum daha farklı olabilir.


Şimdi sizlere adımlar için gerekli evrakların listesini sunmadan önce GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) hakkında bazı ince noktaları aktarmaya çalışalım.
Aşağıda sıralamış olduğumuz evraklar birinci adım olan GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) için gerekli evraklar, bu listesindeki 11.  sıradaki belirtilen ‘Gelir beyannamesi (2 nüsha) (işyerinden, vergi dairesinden, yardım parası veya emekli maaşı, nafaka parasının alınması hakkında sosyal yardım kurumun belgesi, banka hesap numarası, dilekçe sahibini geçindiren şahsın gelirleri) . Gelir beyannamesinde toplam yıllık gelir ve ayrıca aylık gelir de belirtilmelidir. ‘ evraklar aslında birinci aşama için gerekmemektedir. Bu madde dışındaki diğer evrakların ibraz edilmesi zorunludur.


GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) başvurularını yaşamakta olduğunuz veya başvuru evrakları içerisinde yaşayacağınızı belirttiğiniz ev adresinin bulunduğu BÖLGE FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA yada FEDERAL MERKEZ GÖÇMEN BÜROSUNA başvurularınızı yapabilirsiniz, GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) süresi 3 yıllıktır, sürenin bitmesi halinde evrakların tekrar toparlanıp başvurulması halinde uzatılabilinmektedir.Başvuru yapıldıktan sonra 6 ay içerisinde resmi bir cevap gelmesi zorunludur, bu süre 6 ayı geçmemesi yönünde kanuni düzenleme var.


Biz cevabın olumlu geldiğini varsayıyoruz. Pasaportunuz ile başvurmuş olduğunuz FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA gidip aynı gün içerisinde GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) mührünü pasaportunuza vurabilirsiniz. Rusyaya giriş yaparken hava limanında doldurmuş olduğunuz GÖÇMEN KARTI (İMİGRATSİYONNIY KARTOÇKA) mührü vuran yetkililer tarafından alınmaktadır.
Pasaportunuza mührü vurduktan sonra yaşayacağınızı belirtmiş olduğunuz adrese oturum bilgilerinizi kayıt yapmak için 7 gününüz var demektir. Kayıt işlemleri için MUHTARLIĞA (JEK) gitmeniz gereklidir. Burda bir başvuru formu doldurulması gereklidir, bu formu sizi evinde yaşamak için noter belgesi düzenleyen şahış yada şahışlar birlikte doldurmalıdır. MUHTARLIK’TAN (JEK) alacağınız bir evrak ile evinize en yakın olan FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA giderek başvuru yapmanız gereklidir,  burada parmak izlerinizin alınması işleminden sonra pasaportunuza yaşadığınız yerine bilgilerini yazmakta oldukları bir mühür ve bilgiler girilecektir. Bu işlemleride yaptığınız taktirde artık resmi olarak GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) almış oluyorsunuz. Fakat tavsiye olarak en son vurulan mühür işleminden 1 ay sonra kaydınızın yapılmış olduğu adrese bilgilerinizin geçildiğini bölgenizdeki polis karakolundan kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) sahibi kişiler yurt dışına çıkmak için giriş-çıkış vizesi almak zorundadırlar. Bunun için GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) almak için başvurmuş oldukları FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA giderek ordan alacacakları bir formu doldurmak suretiyle başvurularını yapabilirler.Vizenin hazırlanma süresi 20 gündür.


GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE)
sahipleri ikinci adım olan İKAMETKAH TEZKERESİ (VİD NA JİTELSTVO) için başvuruyu pasaportlarında mevcut mühürdeki  GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) alınma tarihinden hesaplayarak 1’inci yılı doldurdukları  gün’ün bir sonraki günü başvuru yapabilirler.


ÇOK ÖNEMLİ NOT:     GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) SAHİPLERİ PASAPORTLARINDA ALINMA TARİHİ OLARAK BELİRTİLEN TARİHTEN İTİBAREN HESAPLAYARAK 1’İNCİ YILIN DOLDUĞU TARİHTE, GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) ALMIŞ OLDUKLARI FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA GİDEREK RUSYA SINIRLARI İÇERİSİNDE YAŞAMAYA DEVAM ETTİKLERİNİ BEYAN ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. BU BİLGİ NORMALDE MÜHÜR VEYA BAŞVURU İŞLEMLERİ SIRASINDA HİÇ KİMSE TARAFINDAN SÖYLENİLMEMEKTEDİR.

GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) ALIMI İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLARIN LİSTESİ

1.    Dilekçe (iki nüsha)
2.    3.5 x 4.5 cm. mat fotoğraf (4 adet)
3.    Rusya Federasyonunda kaydedilmiş dilekçe sahibinin milli pasaportu ile Rusya Federasyonunda kayıt bilgileri ve kayıt uzatma bilgileri dahil olmak üzere tüm bilgileri içeren sayfaların noter tasdikli tercümesi (pasaportun geçerlilik süresi en az 6 aylık olmalıdır).
4.    1974 yılına ait SSCB vatandaşın pasaportu veya Dilekçe sahibinin Rusya Federasyonunda doğulması ve daha önce SSCB vatandaşlığına sahip olması halinde Rusya Federasyonunda verilmiş doğum belgesi ve noter tasdikli sureti.
5.    Daimi ikametgah ülkesi tarafından verilmiş sabıka kaydın bulunmadığı hakkında belge.
6.    Dilekçe sahibinin AİDS virüsü taşımadığı hakkında yerel Deri-zührevi hastalıkları dispanseri tarafından verilen rapor. Geçerlilik süresi 3 aydır.
7.    Uyuşturucu dispanseri tarafından verilen rapor. Geçerlilik süresi 3 aydır.
8.    Verem dispanseri tarafından verilen rapor. Geçerlilik süresi 3 aydır.
9.    Dilekçe sahibi ve ailesinde hansen hastalığı, frengi, Şankroid, lenf granülöm hastalıkların bulunmadığı hakkında sağlık raporu. Geçerlilik süresi – 3 aydır.
10.    İkamet tezkeresi (mevcut olduğu takdirde).
11.    Gelir beyannamesi (2 nüsha) (işyerinden, vergi dairesinden, yardım parası veya emekli maaşı, nafaka parasının alınması hakkında sosyal yardım kurumun belgesi, banka hesap numarası, dilekçe sahibini geçindiren şahsın gelirleri) . Gelir beyannamesinde toplam yıllık gelir ve ayrıca aylık gelir de belirtilmelidir.
12.    Geçici ikametgahı tahmin edilen ikametgah sicil özeti. Geçerlilik süresi – aldığı tarihinden itibaren 3 aydır.
13.    Bu apartman dairesinde kaydedilen tüm reşit olanların noter tasdikli muvafakatnameleri.
14.    (ev kira borcunun bulunmadığı hakkında) mali hesabı. Aldığı tarihinden itibaren geçerlilik süresi 3 aydır.
15.    Bu apartman dairesine ait mülkiyet, miras belgesi (mevcut olduğu takdirde).
16.    Evlenme cüzdanı ve RF vatandaşı olan eşinin pasaportu. Soyadı farklı olduğu halde akrabalığını doğrulayan ek belgeler ibraz edilir.
17.    Dilekçe sahibi ile birlikte yaşayan çocukların doğum belgesi.
18.    Rusya Federasyonuna göçmesine rızasını belirten 14 ile 18 yaşındaki çocukların noter tasdikli muvafakatnameleri.
19.    RF vatandaşı ve çalışamayacak durumda olan anne ve babasının doğum belgesi ve pasaportu. RF yetkili sağlık organı tarafından verilmiş anne veya babanın çalışamayacak durumu doğrulayan belge (malullük belgesi, emekli karnesi).
20.    Dilekçe sahibinin ülkesindeki sağlık organı tarafından verilmiş rapor veya emekli karnesiyle çalışmayacak durumda olduğunun tespit edilmesi halinde RF vatandaşlığında olan çocukların doğum belgesi ve pasaportu .
21.    Kartpostal.

Geçici oturma müsaadesinin alınması için belgeleri sunma hakkına sahip nüfus kesimi.
1.    Rusya Federasyonunda doğmuş ve daha önce SSCB vatandaşlığında olan.
2.    Çalışamayacak durumda olan ve RF vatandaşı çocuklarına sahip olanlar.
3.    RF vatandaşı ve herhangi birinin çalışmayacak durumda olan anne veya babasına sahip olanlar.
4.    RF vatandaşıyla evli olanlar.

Rusya vatandaşlığı alımı için gerekli olan ikinci adım İKAMETKAH TEZKERESİ (VİD NA JİTELSTVO) için gereken evraklar GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ (VIREMENNİY PROJIVANİYE) için geçerli olan liste ile aynıdır, aralarındaki tek fark 11. sıradaki evrakların bu adımda ibraz edilmesi.

EN SON ADIM RUSYA VATANDAŞLIĞI

Kolaylaştırılmış şekilde vatandaşlığın alınması için gereken belgeler

1.    Vatandaşlığı belirsiz (vatandaşlığı olmayan) şahısların dilekçesi (1 nüsha), SSCB devleti uyruklu olan şahısların dilekçesi (2 nüsha)
2.    Hüviyeti, uyruğu veya uyruğu olmadığını doğrulayan belgeler (milli pasaport sureti veya noter tasdikli tercümesi)
3.    İkamet tezkeresi (varsa)
4.    Geçici ikamet müsaadesi (1 Haziran 2002 tarihinden sonra Moskova'da kayıtlı olmayan vatandaşlar için)
5.    Apartmanda oturanların kayıt defteri özeti, mali hesap sureti.
6.    Dilekçe sahibinin doğum belgesi (noter tasdikli suret)
7.    Dilekçe sahibinin mevcut diğer vatandaşlıktan imtina etmesi veya bu imtina edilmesinin imkansız olduğunu teyit eden belge olarak diğer ülkenin Rusya Federasyondaki diplomatik temsilciliği veya Konsolosluğu tarafından verilen belge ve dilekçe sahibinin Rusya Federasyondaki diplomatik temsilciliği veya yabancı ülkenin Rusya Federasyondaki diğer idaresine başvurduğu mevcut vatandaşlıktan noter tasdikli imzasıyla imtina isteğinin sureti ve taahhütlü mektup makbuzu (dilekçe posta ile gönderilmişse) kabul edilir.
8.    Daha önce SSCB vatandaşı olduğunu teyit eden belgelerden biri (SSCB arazisinde nüfus dairesi veya yabancı ülke arazisinde SSCB diplomatik temsilciliği veya Konsolosluğu tarafından verilmiş dilekçe sahibinin doğum belgesi. Doğum belgesi diğer ülkenin yetkili organı tarafından verilmişse dilekçe sahibinin daha önce SSCB vatandaşı olduğunu teyit eden yetkili organın ilgili resmi kayıtları veya SSCB dahilindeki diğer devletin yetkili organı tarafından SSCB vatandaşlık pasaportu yerine vatandaşlıktan çıkması hakkında verilen belge, veya SSCB vatandaşının pasaportu olabilir).
9.    Çalışma cüzdanı sureti (varsa)
10.    III-nolu forma göre dilekçe.
11.    Büyük Anayurt Savaşı iştirakçi olduğunu gösteren emeklik karnesi (varsa)
12.    RF pasaportu için 4 fotoğraf
13.    RF vatandaşlık pasaportu için damgalı kağıt devlet rüsumu
14.    Sicil kartı.

 
Sosyal Ağlarda Paylaşın: